KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Snížení hladiny Orlíku bylo správné rozhodnutí
Zpět

Snížení hladiny Orlíku bylo správné rozhodnutí

Přidáno 29. 2. 2016
Ilustrační foto
 Ministr zemědělství Marian Jurečka nařídil v závěru loňského roku snížení maximálního zásobního prostoru Orlické přehrady ze 120 na 93 milionů kubíků vody, což znamená snížení hladiny asi o 1,3 metru. Toto opatření bylo přijato společně s Povodím Vltavy a vyjádřili s ním souhlas i starostové obcí v okolí přehrady a vedení Jihočeského kraje. Představuje kompromisní variantu především proto, že je jím posílena protipovodňová funkce přehrady, ale zároveň zůstávají zachovány i všechny její ostatní funkce.

 Veřejně nejvíce viditelné jsou hlavně ty funkce, které vyzvedával minulý režim v době jejího zbudování, tedy především energetická a zásobování velkých průmyslových podniků vodou. Ty však nejsou zdaleka jediné. Vodou zásobuje Orlická přehrada v nemalé míře též drobné zemědělce Vzhledem k její největší ploše povodí v rámci celé vltavské kaskády, jakož i ekologické funkci udržení kvality vody ve Vltavě má též vhodnou dispozici právě pro zadržování povodňové vody. A v neposlední řadě též slouží rekreačním účelům. Ty uvedeným opatřením prakticky nejsou dotčeny. Zůstane zachována turistická lodní doprava a okolní chataři a chalupáři jistě nepřijdou o své zázemí. Koneckonců, toto opatření podpořili svou peticí též více než dva tisíce občanů z celé České republiky a dokonce i milovníci přehrady ze Slovenska.

V zásadních otázkách je třeba rozhodovat konsensuálně a zohledňovat všechny důležité aspekty problému tak, aby řešení bylo přijatelné pro všechny. V případě snížení hladiny v Orlíku se to podařilo.

Vladimír Hanáček (KDU-ČSL), předseda Mladých lidovců a asistent poslance M. Jurečky

 

Přiložené dokumenty: